Felelős műszaki vezető Budapest XII. kerület

Mérnöki irodánk felelős műszaki vezetői tevékenységét valamint építési műszaki ellenőri  tevékenységet vállal Budapesten a 12. kerületben.

HÍVJON: +36 20 527-2755

felelős művezetői számom: MV-É 01-4377
műszaki ellenőr: ME-É 01-4377

Felelős műszaki vezetés Budapest XII. kerület

A jelenleg hatályos magyar jogszabályok szerint minden építkezési munkaterületen kivitelezési, építési-szerelési munkák elvégzéséhez kötelező a felelős műszaki vezető alkalmazása. Korábban 2006.-ot megelőzően a rendelkezés alapján azon épületek tekintetében ahol az építmény teherhordó szerkezeteit nem érintő javító, karbantartó, felújító tevékenység történt ott nem volt kötelező a felelős műszaki vezető alkalmazására, függetlenül attól, hogy engedélyköteles volt-e az építkezés vagy sem. Itt kell megjegyezni a jelenleg hatályos törvények aktuálisan kibővítették és pontosabban meghatározták azokat az eseteket, amikor nem kötelező a felelős műszaki vezető alkalmazása. Ezek rendszerint olyan esetek, ahol az építkezési, felújítási vagy bővítési tevékenységhez ne kell építési engedélyt kérni. Alapszabály tehát, hogy olyan építkezések esetén ahol kötelező az építési engedély ott felelős műszaki vezetőt a kivitelezőnek kötelezően alkalmaznia kell. 

Építési műszaki ellenőr Budapest XII. kerület

A műszaki ellenőr alkalmazását a legtöbben Magyarországon egy újabb kötelező sarcnak gondolják, ám a gyakorlatban egy megbízható építési műszaki ellenőr az építkezés jelentős költségeit takaríthatja meg és akkor még nem is beszéltünk az építkezéssel járó stresszről vagy elvesztegetett időről.

A műszaki ellenőr feladata az építtető képviselete és érdekeinek képviselete, ellenőrzi az építészi tervekben meghatározott műszaki és technológiai folyamatok betartatását. Vizsgálja a költségek összetevőit amennyiben lehetséges javaslatot tesz olcsóbb de megfelelő minőségű anyagok és termékek avagy építési-műszaki megoldások helyettesítésére. Fentiek alapján egy hozzáértő szakember a saját bérének többszörösét is megtakaríthatja egy-egy építkezés során, amely a vizsgált statisztikák alapján az építkezés költségeinek akár 10-30%-os megtakarítását is jelentheti. Ezeket a számadatokat akár a szerződésben is rögzítheti az építtető és az építési műszaki ellenőr.