Budapest XIV. kerület felelős műszaki vezető

Építkezések műszaki ellenőrzését tervezését és teljeskörű lebonyolítását társasházi felújítások felügyeletét vállalom évtizedes építőmérnöki tapasztalattal. Vállalom építési kivitelezési cégek számára felelős műszaki vezetői tevékenységet. Családi házat építtetők számára műszaki ellenőrzési feladatok ellátását  Budapesten Zuglóban a 14. kerületben.

felelős művezetői számom: MV-É 01-4377
műszaki ellenőr: ME-É 01-4377

Építés műszaki ellenőrzés Budapest Zugló 14. kerület.

A rendelkezésre álló pénz általában kevesebb, mint amennyi az „álomház” megvalósításához szükséges. Ezért az építtető ott spórol, ahol tud: nem kellenek kiviteli részlettervek, nem kell műszaki ellenőr. Úgy véli, elég, ha „majd gyakrabban kijárok rájuk nézni”. A műszaki ellenőrzés díjának többszörösét veszíti el az építtető a megvalósulás hiányosságai és alacsonyabb színvonala miatt. A részletek jó megoldása, a rendszertartozékok beépítése sok időt visz el, és sok pénzbe kerül. Ezért a műszaki ellenőrzés csak az építtető érdeke. Ilyen építés során nem kényszerül előnytelen kompromisszumokra az építtető, és nem kell a végén magyarázkodnia, hogy így sikerült.

Egy építkezés megfelelő műszaki ellenőrzése

Szerintem az építkezésnél az a jó kontroll, ha az elkövethető hibák előre láthatóvá válnak és inkább megelőzzük a bekövetkezést. Ezért hibakockázat követést végzek és checklistákkal dolgozom. Így sokkal több időt töltök az építkezés kontrollálásával, mint a mai megszokott gyakorlat, de az építtetőnek ez az érdeke. Így összességében olcsóbb az építés, mint állandóan bontani és javítgatni és – nem utolsó sorban – a tulajdonos számára az én tevékenységem is mérhető. A munkámra felelősséget vállalok.

Felelős műszaki vezető Budapest Zugló XIV. kerület

A felelős műszaki vezető a kivitelező alkalmazottja és egyben a vezetője, aki az építkezési vállalkozó feladatait megszervezi, irányítja és felügyeli valamint dokumentálja az építkezés során történt eseményeket vezeti az építési naplót.

A felelős műszaki vezetőnek kell biztosítania a következőket:

  • Az építési engedély illetve a kiviteli terveknek megfelelő megvalósítást.
  • Az építési terület kijelölésétől és átadásától kezdve az építmény átadás-átvételi eljárásáig felügyeli az építkezési folyamatokat.
  • Az építőipari tevékenységgel kapcsolatos rendeletek, jogszabályok, valamint a hatósági engedélyek és az építészi tervekben tartalmazott előírásokat ellenőrzi és betartatja.
  • Amennyiben az építtető műszaki ellenőrt is alkalmaz, akkor a műszaki vezető együttműködik vele valamint az alvállalkozókkal és a tervezővel is ő tartozik számadással.
  • A műszaki vezető az építkezés kivitelezésének teljes folyamatát ellenőrzi valamint közreműködik benne, tanácsokat és javaslatokat ad a kivitelező számára.
  • Segíti az építkezés során felmerült gondok kezelését megoldást ad a műszaki problémákra.
  • A műszaki vezető egészen az átadás-átvételi folyamatokig felügyeli az építkezést valamint segítséget nyújt a használatba vételi engedélyezési folyamatokban.

A 2013. évi XXXIV. törvény alapján a felelős műszaki vezető az építmény, építményrész jogerős és végrehajtható építési engedélynek és a hozzá tartozó jóváhagyott engedélyezési terveknek, illetve a jogszabályban meghatározott kivitelezési terveknek megfelelő megvalósításáért felel, de kizárólag kormányrendeletben meghatározott feladatai körében [1997. évi LXXVIII. tv. 40. § (2) bek. c) pont].

2013. július 1-jétől a vállalkozó kivitelező az általa vállalt tevékenységből olyan építőipari kivitelezési tevékenységet végezhet, amelyhez – a felelős műszaki vezető nélkül végezhető tevékenységek kivételével – rendelkezik az építőipari kivitelezési tevékenység jellegének megfelelő jogosultsággal rendelkező, vele tagsági, munkavállalói vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló felelős műszaki vezetővel [191/2009. (IX. 15.) Korm. rend. 12. § (1a) bek. aa) pont].