A társasházakat általában megfelelő tervek és pontos műszaki leírás nélkül újítják fel. Ezért fokozottan fennáll az a veszély, hogy a felújítás nem lesz időtálló, és a tetszetős külső elfedi a hiányos, minőségileg kifogásolható munkarészeket.

Mérnök végzettségű építési ellenőr ajánlott a társasházi felújításoknál

A társasház kezelők és képviselők munkakörének nem része, hogy műszaki kérdésekben is döntéseket hozzanak, ezért célszerű olyan építési ellenőr megbízása, aki mérnöki tevékenységével a kivitelező felé kontrollt jelent.

Én figyelemmel kísérem és dokumentálom a megvalósítás folyamatát. A szükséges terveket és alkalmazástechnikai útmutatásokat biztosítom a felújítás szakszerű elvégzéséhez. Elkészítem a költségvetés kiírását és a szerződést. Az átadás-átvétel megtörténte után beszámolót és teljes dokumentációt adok át a lakóközösségnek. Így a társasház képviselője is biztos lehet benne, hogy a társasház felé korrekt folyamatot és bizonylatokat tud igazolni. Sok esetben utólag elég nehéz visszaszerezni a társasház pénzét a kivitelezőtől különösen, ha a szerződés sem volt tökéletes.

Mindig hasznos, de van, amikor kötelező is

A műszaki mérnök alkalmazása a felújítás ellenőrzésére mindig megtérül, de bizonyos esetekben jogszabály szerint is kötelező. Olyankor, ha az Önkormányzat is részt vállalt a felújítás költségeiből, illetve pályázati formában állami támogatást nyert a társasház, jog szerint kötelező műszaki mérnök megbízása a társasházi felújítás ellenőrzéséhez.