Épületbiológia – az egészséges otthon

A vegyipar már rég jelen van az építőanyag iparban. Elég ha itt az egyes termékek aromás – illóanyag vagy formaldehid tartalmára utalok. Ezek persze nem szerepelnek a reklámokban, legfeljebb akkor szerezhetünk róluk tudomást, ha egy újabb termék már ilyen szempontból is jobb tulajdonságokkal rendelkezik, vagy utólagos vizsgálatok kiderítik egészségkárosító hatásukat. (Példaként említhetem az eternit azbeszttartalmának utólag megállapított rákkeltő hatását.)


Az épületbiológia segítségével tehetünk családunk egészségéért.

Amely családnak allergiás vagy asztmában szenvedő tagja is van, célszerű már a tervezés során ezt figyelembe venni. De ettől függetlenül is helyes cél az egészség megőrzése, szerintem a rendelkezésre álló összegből inkább építsünk kisebb alapterületű házat, de olyan anyagokat használjunk, melyek kisebb kockázatot jelentenek egészségi szempontból!

Érdemes gondot fordítani a szerkezeti részletek helyes megoldására.

Hiszen ennek hiányában szél- vagy páranyomás hatására irritatív, egészségkárosító részecskék juthatnak a lakótérbe vagy páralecsapódás következtében penészedés alakul ki a hőszigetelésben. Ma is rendelkezésre állnak olyan anyagok és technológiák, melyek használatával nemcsak egészséges, de energiatakarékos lakótér építhető. Életünk nagyobb részét pedig épített terekben töltjük.