Országh Péter
Országh Péter
építész tervező,
műszaki ellenőr

Kérdése van?
Telefon:
06 20 527-2755
E-mail:
koxstudio@gmail.com


Különleges épülettervezés
Egy különleges tervezésű épület

 
 

Építkezések műszaki ellenőrzése | Tervezés és teljes körű lebonyolítás
Társasházi felújítások felügyelete | Energetikai tanúsítás
Passzív házak és bioépületek megvalósítása

ÉPÍTÉS TERVEZÉS - MITŐL JÓ EGY HÁZTERV?

Az alábbiakban négy rövid pontba szedve összefoglalom, szerintem mitől lesz jó egy ház tervezése.

1. A ház külső és belső megjelenése szép.

Az összetevőkből olyan harmonikus egység jön létre, amely otthonná teszi az építményt. Mindenkinek van elképzelése arról, hogy milyen otthont szeretne. De szolgálhatok olyan tanácsokkal, amelyek eredményeként a megálmodott épület még szebb lesz!

2. Az építés tervezése során optimális a térszervezés.

A ház éppen akkora térrel rendelkezik, mint amekkorára a tulajdonosnak igényei alapján szüksége van. Nem többel és nem kevesebbel. Az optimális térszervezés során figyelembe veszem a berendezési és funkcionális igényeket, a terv ezekhez illeszkedik. Nem lehetnek rendeltetés nélküli, felesleges négyzetméterek, hisz ez pénzkidobás!

3. Optimális műszaki megoldások megléte a ház értékállóságának érdekében

Az építés tervezése olyan műszaki megoldásokat tartalmaz, amelynek köszönhetően a ház megtartja értékét. Sok olyan masszív ház van, amely a 80-as, 90-es években épült, de az ingatlan értékét mégis csak a telekár jelenti. A hibás igényeket kiszolgáló rossz tervezés, és a gyenge műszaki színvonal miatt igen rövid idő - 20-30 év - alatt amortizálódott, így bontásra kerül. Csak olyan házat érdemes építeni, amelynek színvonala túlmutat az aktuális hatósági előírásokon, és meg fog tudni felelni az igények jövőbeni változásának. Érdemesebb a méretben kompromisszumot kötni, mint a minőségben!

4. Az építés tervezésnek elégséges az információtartalma.

A házterv tartalmaz minden olyan információt, amely a ház szakszerű megépítéséhez kell. Részlettervek hiányában hibás megoldású részletek születnek, a kivitelező is szívesebben alkalmaz gyorsabb és olcsóbb megoldásokat. Műszaki ellenőrzés hiányában így maradnak ki széria elemek, jönnek létre rosszul lezárt részletek és hőhidak, ezek következménye pedig páralecsapódás, penészedés. Ha már rendelkezik kész tervvel, a fenti szempontok figyelembevételével tanácsadás keretében szívesen megvizsgálom azt.

Műszaki ellenőrzés | Építés tervezés | Épületbiológia | Építés lebonyolítás | Építési tanácsadás
Társasházi felújítás | Energetikai tanusítás